Pepparkaksudden

Från Särstabadet via Valloxvägen går en vacker liten strandpromenad bort till Pepparkaksudden och Kölängen.

Lokalt så sägs det att namnet ”Pepparkaksudden” kom från de ”fina” Stockholmsdamerna, som hade sina sommarstugor kring Valloxen, och inte kunde ta ordet koskit i sina ”förnäma” munnar. Så i stället kallade de det som korna släpper ifrån sig för ”pepparkakor”.

På 50-talet gick man genom skogen på en liten stig för att komma fram till udden, sedan på 60-talet kom den stora bygg bommen vilket ledde till att skogen försvann och gav plats åt en trivsamt villa- och radhusområde.

Idag kallas platsen kort och gott för ”Pepparn”.

Badmöjlighet finns i form av en kommunal brygga med en badstege i början av strandpromenaden som är öppet för allmänheten.

Båthamnen

I båthamnen är bad förbjudet av kommunen.
Här arrangerar Knivsta Optimist och Jolleklubb seglarskolor, läger och kappseglingar. Friluftsfrämjandet Knivsta har kajaker, kanadensare m.m. som hyrs ut till medlemmar och allmänheten. (förbokning krävs)

Gång och cykelvägen tar dig sedan vidare till Knivsta Brukshundklubb med en agilitybana. Onsdagskvällar är kaffeserveringen öppen för dem som vill prata hundar och det är allmän träning för klubbens medlemmar.

Kommunen har lagt ut en fin badbrygga i början av strandpromenaden för allmänheten.

Pepparkaksudden badbrygga

Pepparkaksudden Båthamn

Observera att bad är förbjudet i båthamnen

Här kan du läsa mer om badplatser och sjöar i Knivsta…