Naturreservat Kungshamn-Morga

Naturreservat vackert beläget bland kulturlandskap med ekhagar, vackra herrgårdar och små torp. Här finns möjlighet till både vandring och bad.

Kungshamn – Morga Naturreservat

Ett mycket vackert naturreservat där du väljer mellan tre parkeringar och promenerar sedan längs någon av de trevliga stigarna genom skira skogar och ekhagar, förbi små pittoreska torp och genom kohagar.

Längs med Mälarens strand finns två officiella badplatser med livboj och dass.

Kom bara ihåg att ta med ditt skräp hem igen eller till närmaste tunna.

Gåsnäbbshagen, Kohagen och Sandviken

Här finner du långgrunda naturliga sandstränder med vackra ekhagar ovanför vilka utgör fantastiska möjligheter för lek och picknick, ibland får man dela dem med boskap.

Här finns trevliga promendstigar ifrån de olika parkeringarna och längs söderut finns en fornborg att besöka för den som inte vill sola och bada hela dagen. De större badstränderna är utrustade med livboj, handikapp-utedass.

Hagar, strandängar och badplatser

Kungshamns Morga eller Morga Hage är ett naturskönt friluftsområde som bjuder på välskötta promenadstigar, vackra hagar med uråldriga ekar och fina badmöjligheter längs med Ekolns strand.
På vintern kan du med fördel skida genom naturreservatet eller ta en tur med skridskor på isen. En utflykt hit är givande året runt.

Historien skymtas i Kungshamn Morga

Området är bra skyltat så att du lätt ska hitta ditt mål. Du kan komma in i Kungshamns Morga ifrån flera olika håll.

Vägbeskrivning

Naturreservatet ligger alldeles söder om Uppsala, mellan väg 255 och Mälaren.

Vägbeskrivning från Knivsta:
Kör Gredelbyleden mot Vassunda. I Vassunda sväng höger på väg 255 mot Uppsala. 8 till 9 km från Vassunda finns tre större parkeringsplatser i anslutning till väg 255.

Välj någon av parkeringarna och vandra eller cykla längs med stigar ner mot vattnet.

Om du kommer norrifrån, ifrån Flottsund, tar du dig uppför åsen och hamnar i en barrskog med imponerande träd från 1600-talet. Kanske upptäcker du någon av de många fornlämningarna som finns i reservatet, hit har nämligen människor sökt sig under lång tid.

Området har fått sitt namn dels efter herrgården Kungshamn, dels av den gamla byn Morga. Byn har inte varit bebodd sedan slutet av 1800-talet, men här kan du hitta spår efter dem som levat här i form av husgrunder, förvildade fruktträd och bärbuskar.

Bada vid Oxtorget, Rörviken och Sandviken

Badstränderna i Kungshamn Morga är långgrunda och botten är mjuk men lite dyig på sina ställen. Det går att hitta små klippor att sola på, men den största delen är betesmarker som sluttar ner mot sjön.

Vill du parkera lite närmare så finns tre parkeringar längs väg 255 att välja på. Den nordligaste, tredje ifrån Knivsta räknat, ligger vid Djupviken. Det är en lämplig utgångspunkt om du vill besöka någon av badplatserna och om du kommer med rullstol eller barnvagn är det lättast att ta sig ifrån denna då stigen härifrån är bred och ganska jämn även om den är brant på sina ställen.

Ekhagar, kor och fornborg

Från mellanparkeringen tar du dig längs väl upptrampade stigar fram till den vackra ekhagen, Morga Hage, en underbar picknickplats som gjord för lek och vila, med utsikt över vattnet. I hagen står det gamla grova ekar som ger skugga varma sommardagar och de betande djuren bidrar till en härlig vårflora av bland annat vitsippor och nunneört.

Parkeringen längst söderut är lämplig för dig som vill besöka fornborgen och berget med utsikt över Mälaren. Här är stigarna lite mer oländiga än i resten av Kungshamn Morga men utsikten är mödan väl värd.

En vandring genom hela reservatet från norr till söder blir 6-7 km lång, enkel väg, men det finns gott om kortare alternativ för den som så önskar.

Tänk på att i reservatet är det förbjudet att:

  • plocka blommor under tiden 1 april – 30 juni
  • bryta kvistar av träd och buskar
  • gräva upp blommor och buskar
  • fånga eller döda djur
  • plocka ägg eller fågelbon
  • medföra lös hund
  • tälta eller göra upp eld
  • bada utanför anvisade platser
  • framföra motordrivet fordon annat än på allmän väg eller efter lämnat tillstånd
  • parkera utanför anvisade platser
  • skräpa ner med glas, emballage eller annat avfall

Anslagstavlor med information från om naturreservatet från länsstyrelsen finns vid parkeringarna.

Klicka här för info på Länsstyrelsens webbplats samt detaljerad karta över naturreservatet

Kungshamn-Morga Naturreservat

Service

Parkeringsplatser, informationstavlor, badplatser, stigar, torrtoalett vid badplatsen Oxtorget och Djupviken.

Stiftelsen Friherre Carl Cederströms Minne sköter och äger marken.

Läs mer här

Här kan du läsa mer om badplatser och sjöar i Knivsta.