Knivstaprofil Oskar Källner

Knivstaprofil, Nyheter

Knivstaprofil Oskar Källner

Så här lagom till jul är han aktuell med med sin nya barnbok “Den stora jordgubbsjakten”. Här kan du läsa mer om Knivstaförfattaren och knivstaprofilen Oskar Källner.

Foto: Angelica Klang

Kort om Oskar Källner

Hur länge har du bott i Knivsta?
Närmare sex år.

Vad är det bästa med Knivsta?
Lugnet och trivseln i en mindre ort i kombination med de snabba kommunikationerna med både Uppsala och Stockholm.

Tre tips man inte får missa i Knivsta:

  • En promenad med barnen genom Gredelby hagar, titta på kossorna och klättra upp i fågeltornet.
  • Plocka blåbär och hallon på sensommaren i skogen runt elljusspåret
  • En glass när solen gassar på Särstabadet
Kan du berätta lite kort om dig själv och hur du hamnade i Knivsta?

– Jag jobbar annars som systemutvecklare och programmerar banksystem, men min stora hobby är författandet och jag har skrivit i snart tio år nu. Jag och min fru bodde tidigare i en lägenhet inne i Sundbyberg, men när vi fick vårt första barn sökte vi efter något större. I Knivsta hittade vi både hus till rimliga priser och bra kommunikationer med tåg och motorväg. Så det blev en flytt, och det har vi inte ångrat. Vi trivs väldigt bra här i Knivsta.

Den stora jordgubbsjakten

Roligt att läsa om din nya bilderbok ”Den stora jordgubbsjakten” som kommit ut i dagarna. Kan du berätta lite om vad den handlar om?

– Den utspelar sig i den djupa Storskogen där de små nissarna bor. Sommaren har kommit med värme och ljus. Då kommer en kråka på besök och berättar att den långt borta har sett årets första jordgubbe!
Nissarna utser tre hjältar för att hämta hem jordgubben till byn. Den första är Torgeir, den bästa kaninryttaren i hela skogen. Den andra är Alfina, som kan flyga i kapp med vindarna. Den tredje är Jari, fast alla skrattar åt honom då han kommer ridande på en sköldpadda.
Det är en historia om att söka, att finna och att aldrig ge upp.

Du har tidigare skrivit romaner och noveller, hur kom det sig att det blev en barnbok denna gång?

– Jag har själv barn mellan tre och sju som jag brukar läsa godnattsaga för. Det är en väldigt mysig stund på dagen. Och jag hade en berättelse liggande på hårddisken som jag kände skulle vara jättekul att göra en bilderbok av. Så i våras började jag leta efter illustratör och hittade till slut den fantastiska Marta Leonhardt. Hon målar med en helt magisk atmosfär. Jag får hela tiden höra att boken känns som en modern Elsa Beskow, och det känns självklart väldigt roligt.

Förutom dina egna böcker, vilken bok får man bara inte missa? Vilket är ditt bästa boktips?

– Om man gillar framtidsdystopier med kamp och uppror, lite som Hungerspelen, så måste jag starkt rekommendera Tredje principen av Anna Jakobsson Lund. Det intressanta är dock att den och de följande böckerna utspelar sig i ett framtida Sverige och Europa.

Vad har du för planer inför det nya året och framöver, blir det fler bilderböcker?

– Det kommer säkert att bli fler bilderböcker framöver. Men närmast siktar jag på att ge ut en äventyrlig bok för 9-12 åringar samt en ny novellsamling för vuxna.

Nu har du chansen att köpa boken Den stora jordgubbsjakten signerad av författaren själv och dedikerad till dess framtida läsare. Den perfekta julklappen inför framtida sagostunder! Läs mer här om hur du beställer…

Här kan du läsa mer om Den stora jordgubbsjakten

Fler Knivstaprofiler hittar du här

Nyheter och reportage från Knivsta!

Artiklar och inlägg om positiva händelser, personer och inspirerande historier.