Intervju med Spinning Jennies

Nyheter

Spinning Jennies Blå Wingen Knisvsta Konsertkarusellen Musik

Svängig Bluegrasskonsert med Spinning Jennies

Spinning Jennies Blå Wingen Knisvsta Konsertkarusellen Musik

Den 17:e mars kommer Blugrassbandet Spinning Jennies att ge en konsert på Blå Wingen i Knivsta. Vilka är då Spinning Jennies? Vi hörde av oss till dem för att få veta lite mer.

Agnes Odén, fiol och sång, berättar att vid bandets bildande 2007 letade de efter ett namn som lät svängigt och den gamla vävmaskinen Spinning Jennie dök upp i tanken och dess namn blev valt. Spinning Jennies musik är bluegrass, en sub-genre till countrymusiken som initierades av artisten Bill Monroe i slutet av 1940-talets i Kentucky och Agnes Odén beskriver det som att genom mötet mellan amerikansk folkmusik, blues och gospel uppstod Bluegrass-musiken som en unik konstart. Tajt stämsång och akustiska instrument är drivkraften!

Spinning Jennies har uppträtt på hundratals scener i Sverige, Skandinavien och Europa där de framfört sina sånger om kärlekens och arbetets vedermödor. Traditionell Bluegrass på modersmålet driven av akustiska instrument såsom banjo, fiol, dobro och kontrabas med stämsång i fokus. Ni kan förvänta er något utöver det vanliga!

Att sjunga på svenska, modersmålet, är utmärkande för Spinning Jennies som beskriver att när det gäller själva musiken inspireras de av genrens tidiga pionjärer såsom Bill Monroe, Jimmy Martin och Flatt & Scruggs. Samtidigt är de nuförtiden inte längre rädda för att ibland låta andra musikstilar sätta färg på det de gör. När det gäller texterna försöker de utgå från den sentimentala traditionen i originalet, men flyttar misären från den amerikanska södern till Stockholms södra förorter. Hjärta, smärta, men kryddat med lite humor. Det mesta de spelar är egenskrivet material, men för ett par år sedan gav de t.ex. ut en skiva med Cornelis Vreeswijks visor i bluegrass-tappning, berättar Odén.

Bluegrass konsert knivsta

Spinning Jennies prisnominerade i Memphis

När bandet kommer till Blå Wingen den 17:e mars är de nyss hemkomna ifrån Tennessee då David Ritschard (sång & gitarr) samt Agnes Odén (fiol & sång) är pris-nominerade av en country-gala i Memphis med påföljande konserter i Nashville! Så vi kan räkna med en inspirerad konsert i Knivsta. Och vad gäller konserten i Knivsta så hälsar Spinning Jennies att de har hört att både Led  Zeppelin och Simon & Garfunkel spelade i Knivsta på 60-talet, så de känner att de är i gott sällskap och hälsar att de ser fram emot kvällen!

Vill du veta mer om evenemanget och boka biljetter, 200 kr, klickar du här. Du kan boka direkt till Ingemar Hansson på 070-214 92 45

Nyheter och reportage från Knivsta!

Artiklar och inlägg om positiva händelser, personer och inspirerande historier.