Knivsta utsedd till bästa skolkommun i länet!

Nyheter

Knivsta utsedd till bästa skolkommun i länet!

För sextonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Bästa skolkommun. Bäst i år i Uppsala län är Knivsta kommun. På andra plats kommer Uppsala och på tredje plats Östhammar.

-Målmedvetenhet och långsiktighet är ett måste i skolutvecklingsarbetet. Knivsta blir bäst i länet tack vare hårt arbete från alla fantastiska lärare och skolledare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Fyra kommuner i Uppsala län har klättrat i rankningen sedan förra året, Tierp, Håbo, Östhammar och Uppsala.

Lärarförbundets rankning är den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat. Rankningen genomförs för sextonde året i rad.

-Vi vet att vår rankning driver skolutveckling, det är den bredaste skolrankningen som görs i landet. Den mäter inte allt men är en dörröppnare för de viktiga samtal som är nödvändiga för att rätt beslut ska fattas och ge skolledare, lärare och elever bästa möjliga förutsättningar. Alla kommuner kan bli Bästa Skolkommun – med rätt beslut, investeringar och dialog, säger Johanna Jaara Åstrand.

I år görs utnämningen i ljuset av en skriande lärarbrist, en situation som påverkar alla landets kommuner.

– Lärarbristen måste vara högsta prioritet för alla kommuner som måste anstränga sig rejält för att bli attraktiva lärararbetsgivare. Vi vet som krävs för att lösa lärarbristen och berättar det för alla som vill bli Bästa Skolkommun nästa år: Högre löner, bättre villkor och större tillit till lärarna, säger Johanna Jaara Åstrand.

Idag klockan 9 hålls en prisutdelning och ett frukostseminarium om skolutveckling med de tre högst rankade kommunerna: Ovanåker, Orust och Vellinge. Kajsa Asplund forskare vid Handelshögskolan medverkar också och pratar om vad som krävs för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Media inbjuds att delta. Frågor besvaras av pressekreterare Niklas Kjellberg niklas.kjellberg@lararforbundet.se eller 072-531 50 31

Läs mer och se hela rankningen här:
www.lararforbundet.se/basta-skolkommun

Prisutdelningen och frukostseminariet kommer att sändas live på facebook.com/lararforbundet samt finnas tillgänglig efteråt på lärarkanalen.se

Regionala kartor och pressbilder från prisceremonin kommer att finnas på nedan länk senasre under dagen:
https://www.lararforbundet.se/artiklar/pressmaterial-basta-skolkommun

För frågor om statistiken, kontakta utredare Lars Ullén på 08-737 66 26 eller lars.ullen@lararforbundet.se eller statistiker Jenny Davidsson på 08-737 68 98 eller jenny.davidsson@lararforbundet.se

Nyheter och reportage från Knivsta!

Artiklar och inlägg om positiva händelser, personer och inspirerande historier.