Klezmer – en musikstil med många musikaliska ingredienser…

Nyheter

Klezmer – en musikstil med många musikaliska ingredienser…

Oavsett var du bor i Uppsala län, ska du ha möjlighet att lyssna på levande musik av hög kvalitet!

Det är tanken med Konsertkarusellen, ett turné­program som arrangeras i samarbete med kommunerna i länet. Och Knivsta är inget undantag. Under hösten och våren spelas det runt om i hela kommunen. Ett spännande inslag i årets konsertserie är den inspirerande Trion Tzeitel som kommer till Staffansgården och spelar den 12 november 2017.

Nyfiken på: Trion Tzeitel

Inför besöket till Knivsta bad vi Sara Fridholm i Tzeitel berätta lite om gruppen och deras musik:

Trion Tzeitel, vilka är ni och när började ni spela tillsammans?

– Tzeitel består av Anna Cochrane som spelar fiol och viola. Christopher Andersson Bång som spelar kontrabas och Sara Fridholm som spelar dragspel och sjunger. Vi kommer från lite olika delar i landet men i början av 2000- talet så korsades våra vägar i Göteborg. Vi började spela lite tillsammans och år 2007 så bildades Tzeitel.

Namnet Tzeitel, vad kommer det ifrån?

– Tzeitel är ett judiskt namn som har släktskap med namnet Sara. Namnet betyder härskarinna eller prinsessa. I musikalen Spelman på taket förekommer t ex en karaktär som heter Tzeitel.

Vad är klezmermusik?

– Klezmermusik är judisk spelmansmusik/folkmusik med rötter i Östra delarna av Europa. Den har traderats av spelmän (klezmer betyder just spelman på jiddisch) och musiken har spelats mycket på bröllop och fester bl a.
Klezmermusik har så många musikaliska ingredienser. Melodierna är smäktande, sorgliga, roliga och ibland lite galna och musiken pendlar mellan melancholisk eftertanke och ösigt ompa-ompa sväng.

Trion Tzeitel kommer till Knivsta på Fars dag och spelar klezmer musik.

Konsertkarusellen: Trion Tzeitel kommer till Knivsta och spelar klezmer musik.

Hur kom det sig att ni valde just klezmermusik? Det kanske inte är den vanligaste genren?

– Vi har alla tre lite olika ingångar till att vi började spela klezmermusik. Jag, Sara, var på klassresa till Krakow i södra Polen då jag var tonåring och stötte då på klezmer för första gången i judiska kvarteren i staden. Jag blev fullständigt tagen av hur musiken hade sådan kraft och hur den väckte så mycket känslor.

Vad inspireras ni av?

– Ha ha. håll i er nu! Det finns många härliga Klezmerband och musiker som vi lyssnat mycket på. Klezmorim, Alicia Svigals, Chava Albersein, Bester Quartet, John Zorn, Masada string Trio, Andy Statman, Brave old world och Itzak Perlman och det polska bandet Kroke förstås och många fler… för att inte tala om alla gamla inspelningar med klezmerlegender som vi lyssnat på och inspirerats av. Men vi letar också mycket inspiration i konstmusik, tango nuevo och jazz.

Vad har ni på gång mer under hösten 2017 och under 2018?

– Under hösten turnérar vi runt i Uppland och kommer att spela i Östhammar, Skutskär, Bålsta, Enköping, Heby, Ärentuna, Vendel och i Knivsta förstås!
Vi håller också på att repetera och förbereder inför en ny skivinspelning som Tzeitel gör i maj 2018.

Har ni besökt Knivsta förut?

– Jag har aldrig varit i Knivsta på riktigt (jag har passerat igenom någon gång) men jag vet att Soran Ismail är uppväxt i Knivsta. Han är grymt bra, rolig och modig! Och vi ser verkligen framemot vårt besök. Det ska bli jättekul! avslutar Sara

Information om konserten som tider och biljettförsäljning hittar du här

Mer information om vilka konserter som är aktuella i turné programmet hittar du här.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/iN1cMwwJD1Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Nyheter och reportage från Knivsta!

Artiklar och inlägg om positiva händelser, personer och inspirerande historier.