Knivstaprofil Ylva Dahlström

Knivstaprofil, Nyheter

Knivstaprofil Ylva Dahlström

Ylvas bästa utflyktstips i Knivsta:

  • Utsikten över Mälaren från fornborgen på klippan(punkt 14 i sevärdhetsbroschyren)
  • Fyren vid Fyrisåns mynning, en riktig AGA-fyr, byggnadsminne som är i drift. Står på stranden vid inloppet (punkt 8 i sevärdhetsbroschyren) Läs mer om fyren här
  • När Vassunda kyrka bjuder på något musikevenemang. Brukar vara hög kvalitet, men för sällan. (punkt 25 i sevärdhetsbroschyren)
  • Läs mer om Vassunda kyrka här
  • Gå på Upplandsleden. Mer info hittar du här

Läs om alla 255:ans sevärdheter här

Vill du läsa om andra Knivstaprofiler och deras tips om Knivsta så läser du här

Vem är Ylva Dahlström?

Jag blev Uppsalabo och biolog efter studier vid Uppsala Universitet på 60-talet och jag har arbetat som lärare och som projektledare och kvalitetssäkrare inom läkemedelsindustrin, först Pharmacia och sedan på ett antal amerikanska företag.

Hur hamnade du i Knivsta?

Jag har alltid haft ett stort intresse för natur, miljövård och främjande av folkhälsan sökte en lugn och vacker plats att slå ner bopålarna på. 1994 hittade jag ut på landet, till Knivsta och Rickebasta.

Kan du berätta lite om  förening ”Gruppen för cykel- och promenadväg utmed Gamla Stockholmsvägen, väg 255, Uppsala-Vassunda”?

Mitt nya hem låg i närhet till länsväg 255, en av Upplands vackraste och kulturhistoriskt mest intressanta vägar, den gamla Riksettan mellan huvudstaden och lärdoms- och kyrkocentret Uppsala, ett rikt och vackert område men själva vägen är direkt farlig för oskyddade trafikanter vilket gör att människor, speciellt barn och äldre, tvingas till fysisk inaktivitet. Jag märkte också snabbt att det fanns en stark önskan i bygden om att göra området säkrar och mer tillgängligt för andra än bilister. Utifrån detta startade jag år 2000 den ideella, politiskt obundna intresseföreningen med mottot ”Tillgänglighet och trygg framkomlighet för alla utan bilåkande”.

Hur arbetar ni i föreningen?

Vår förening har nu under över 18 år jobbat med opinionsarbete: otaliga telefonsamtal och skrivelser till politiker, tjänstemän inom kommuner, regionen, Trafikverket, Länsstyrelsen, hållit föredrag, propagerat på möten, samlat över 4000 namnunderskrifter, skrivit en sevärdhets- och besöksmålsbroschyr, gjort en hemsida www.cykelvag255-nu.se, där vi berättar om vår verksamhet, initierat kandidatarbeten för studenter på institutionen för Stad &Land, SLU, drivit ett Upplandsbygd Leader-projekt, en förstudie, inklusive enkät, ”Hälsans Väg-tillgänglighet för alla”, med hjälp av Upplandsstiftelsen och Ramböll Sverige AB, knutit kontakter med andra föreningar, kyrkan, byalag, privatpersoner etc. Jag har en hel bokhylla fylld med dokumentation från arbetet.

Vilka framgångar har ni nått?

Ett första steg mot målet skedde 2015 då Knivsta och Uppsala kommuner kom med en ”Avsiktsförklaring” gällande cykelväg. Ett nästa steg togs i och med bygget av den tre km långa G/C-vägen utmed väg 1046, mellan Knivsta tätort och Vassunda.

Och nu, hösten 2018 kom det glädjande beslutet från Region Uppsala: G/C-vägen är inlagd i genomförandeplanen för infrastruktursatsningar 2019-2025 och kommer att betalas med en del statliga medel och en del från kommunen.
Vilken glädje! Äntligen !

Vårt viktigaste resultat är att människor får möjlighet att ta sig fram på ett tryggt sätt till olika verksamheter, utan bilåkande, och samtidigt få motion, rekreation, och uppleva ett enastående vackert landskap med stora kulturhistoriska värden. Få gång- och cykelvägsprojekt kan uppvisa en så mångfacetterad allmännyttig funktion, vill jag påstå.

Vi lägger dock inte ner vår förening än, utan fortsätter aktiviteter till G/C-vägen är byggd!

Nyheter och reportage från Knivsta!

Artiklar och inlägg om positiva händelser, personer och inspirerande historier.