Laggagrottorna

Laggagrottorna, spännande klättring bland stenblock och grottor

I ett litet skogsparti bakom Lagga skola har inlandsisen lämnat efter sig stora flyttblock huller om buller. Det som först upplevs som ett litet berg visar sig vara en spännande kulle full av hål och sprickor.

Ett större hålrum mellan stenblocken kallas Laggagrottan. Om man kryper in genom den trånga ingången kommer man in i en hemlighetsfull grotta inne i kullen.
Laggagrottan är en äventyrlig plats för barn. Att klättra mellan stenarna och fantisera om troll som bor i de mörka hålorna kan bli en upplevelse att minnas. Matsäcken kan ätas i solskenet som silas in mellan tallarna.

Sägner om Laggagubben

Det finns gott om sägner kring Laggagubben som ska ha huserat i Laggagrottorna. Han var ibland en jätte som, åtminstone när han sågs senast, var minst 500 år. Ibland var han en liten trollgubbe.

Laggagubben tyckte inte om ljudet av kyrkklockor, och försökte kasta sten på både Lagga kyrka och klockstapeln intill. En gång försökte han kasta sten på vikingadottern Grimsa som bodde på Broborg. Han misslyckades dock, och stenen med hans fingeravtryck ligger fortfarande kvar nedanför grottan. Det sägs också att Laggagrottan hade en underjordisk förbindelse till Uppsala högar, där det också bodde en trollgubbe. De brukade hälsa på hos varandra och idka ett våldsamt festande.

Laggagrottan

*Observera att kartans markering är en ungefärlig placering av grottan!
Använd gärna GPS: N 59° 47.637 E 017° 50.250

Vägbeskrivning

Laggagrottan ligger ca 10 km från Knivsta centrum. Buss 186 stannar vid Lagga skola. Parkering finns vid skolan eller vid Laggagården.

Vid Laggagården, gå över övergångstället och passera över stängslet. Där börjar en stig som man kan följa.
Grottan ligger ungefär 200 meter från klockstapeln.

Använd GPS med Koordinater: N 59° 47.637 E 017° 50.250

Tag gärna kontakt med Lagga Hembygds och Fornminnesförening för mer information och guidning.

X