Kom och klä Midsommarstången!

Kom och klä årets midsommarstång

Sill, nubbe och färskpotatis räcker långt men inget midsommarfirande är komplett utan en midsommarstång. Var ska man annars dansa små grodorna? Kom och klä årets midsommarstång på flertal platser i Knivsta!

Torsdag 20 juni kl. 18.00: Klä midsommarstången på Kvarngården!
Festligheterna börjar redan på torsdag kväll då majstången kläs och en del förberedelser görs.
Vi ska också grilla korv denna kväll.

Torsdag 20 juni, kl 19.00: Klä midsommarstången på Furuvallen i Lagga! 
Majstången kläs och en del förberedelser görs.
Ta med blommor och ett glatt humör.

Fredag 21 juni kl 9.00: Klä midsommarstången på midsommaraftons morgon
Hembygdsföreningen hälsar alla välkomna att ta med blommor och grönt och komma till Tilasgårdens tun för att klä midsommarstången.

Midsommar är Sveriges stora fest och en högtid full av traditioner!

Men varför kallar man det för “majstång” när midsommar firas i slutet av juni?  

Själva ordet “majstång” har egentligen ingenting med månaden maj att göra, utan kommer av verbet ”maja” som betyder ”att löva” eller ”att klä med gröna kvistar”. En majstång är alltså en stång klädd med gröna löv.

Varför dansar vi kring en midsommarstång?

Midsommarstången kom förmodligen till Sverige från Tyskland på 1400-talet, men då förknippad främst med första maj. Sveriges klimat gjorde att stången passade bättre vid midsommar.

Vad vi vet är att midsommarstången eller majstången som den också kallas kom till Sverige från Tyskland för dryga sju sekel sedan.
När tyska köpmän under medeltiden verkade i Sverige tog de naturligtvis med sig traditionen att klä grönt vid festliga tillfällen.

Midsommarstångens utseende har inte alltid varit som den ser ut idag – ett kors med en cirkel på varje arm. Istället har det förekommit många olika, lokala variationer.

X