Historiens vingslag

Varje hembygd har sin historia, sägner och berättelser. Känn historiens vingslag och lär dig mer om våra historiska miljöer och dess berättelser.

Känn historiens vingslag och lär dig mer om våra historiska miljöer i Knivsta och Uppland och dess berättelser!

Knivsta med omnejd: Gamla Uppsala högar

Besök Gamla Uppsala museum och lär dig mer om vendeltid och vikingar!

Gamla Uppsala är ett av Skandinaviens mest kända fornlämningsområden och en spännande historisk plats.

Museet berättar om platsens historia med intressanta föremål och modeller som ger oss en uppfattning om Gamla Uppsalas betydelse i Sveriges tidiga historia. Här kan man också sitta bekvämt och titta ut över kungshögarna genom panoramafönster och få historien om vendeltiden, vikingarna och platsens sägenomspunna historia.

Guidade visningar

Museet erbjuder guidad visning och familjeaktiviteter varje helg under lågsäsong, samt dagligen under högsäsong, vilka ingår i inträdespriset. 

”Tyde den som kan”

Lär dig tyda vikingatidens bokstäver och mer om vendeltid och vikingatid: Besök den nya utställningen om runor; ”Tyde den som kan” på Gamla Uppsala museum.

Kungshallen Gamla Uppsala

Per Frölund, filosofie licentiat i arkeologi, berättar om fyndigheter och utgrävningen av den södra Kungsgårdsplatån, en av två stora platåer i Gamla Uppsala. I den södra platån har man konstaterat tre olika hussekvenser i terrassen. Den yngsta byggnaden har varit ca 50 metern lång och tolv meter bred, en relativt stor byggnad för att vara från järnåldern.
Inspelat den 12 oktober 2020 på Upplandsmuseet.

Det är lätt att förstå att det vackra och särpräglade landskapet runt Knivsta med, berg, flyttblock, grottor, sjölandskap och fornminnen satt folks fantasi i rörelse och gett upphov till berättelser, sagor och sägner!
Historiska platser i Knivsta Upplev Knivsta
Här ger vi dig några tips på historiska platser och sevärdheter du inte får missa!