Gullhögen i Husby-Långhundra

I området Vackerberga i Husby Långhundra finns flera gravfält och därtill flera ensamliggande stensättningar samt en runsten. På ett av dessa gravfält finns en hög, ”Gullhögen” eller Gulldens hög som den också kallas. Under 1988 till 1993 genomfördes utgrävningar på platsen. Utgrävningarna var en del av undervisningen i laborativ fältarkeologi.

Högen visade sig innehålla en brandgrav som var vanliga i den nordiska forntiden. Den döde brändes då antingen i ett bål som sedan täcktes, eller så placerades askan med sot och brandrester efter den döde. Många av de gravhögar och kungshögar som finns i vår omgivning är brandgravar.

Gravhögar var populärt från yngre stenåldern till vikingatiden och större gravhögar antas till största delen vara begravda stormän eller kungar. Högen som är uppbyggd av grästorv blandad med linser av träkol med ett kärnröse av större stenar restes under yngre vikingatid över en man som fick med sig ett svärd  en kvinna samt ett flertal djur, båda personerna var kremerade.

I högens botten visade sig finnas en äldre grav  från yngre romersk järnålder omkring 300 e. Kristus med en person som bl.a fick som gravgåva en dyrbar glasbägare.

Under denna grav påträffades ytterligare en grav denna gång från tiden före K. Även de döda i dessa båda gravar var kremerade.

Förutom storhögen består gravfältet av åtta runda stensättningar och en kvadratisk stensättning.
Läs mer om Gullhögen på Knivstas Historia

Gullhögen Husby Långhundra

Vägbeskrivning

Koordinater N 59° 44′ 42,98″, E 18° 2′ 0,45″

Fler sevärdheter i Knivsta hittar du här