Carl Milles - Laggasonens barndom

Svensk skulptör född i Lagga utanför Knivsta

Ängeln vid Lagga kyrka

Vid Lagga kyrka finner du en skulptur som får många förbipasserande att haja till då där lite oväntat står en typisk Carl Millesängel.

Ängeln har dock sin förklaring eftersom Carl Milles föddes på Örby gård i Lagga socken i Knivsta år 1875. Han föddes dock med efternamnet Andersson och var son till Valborg och Emil Andersson. Emil var officer och kallades Mille. Resten går att ana

Carl Milles mors grav

Carl Milles mamma

Ängeln vid Lagga kyrka är placerad vid Lagga kyrka till minne av modern. Valborg dog i barnsäng då lille Carl bara var fyra år. Ängeln står på en hög stenpelare, vänd med sin flöjt mot moderns grav, ständigt vakande över henne.
Carl Milles ängel ©Millesgården

Carl Milles barndom i Lagga

Carl beskrivs som barn som en drömmare med konstnärliga och intellektuella intressen, men skolan verkar inte ha passat hans sätt och hans skolgång var kantad av problem vilket ledde till att Carl slutade skolan tidigt och sattes i snickarlära hos Carl August Thärnström som var god vän med Carls far Emil och och arbetsledare på gården.

Thärnström var uppfinnare och byggmästare med ansvar både för byggnation och inredning. Det skiljde 24 år på de båda Carl men en vänskap växte fram ur de snidade leksaker Carl August gjorde åt Carl och hans syskon, vidare till hur Carl August introducerade lille Carl för skulptering och modellering samt lärde honom grunderna. Vänskapen bestod även då Milles blivit en värlsdsberömd konstnär. Efter en tid fick Carl börja i kvällsundervisningen på Tekniska skolan i Stockholm där han senare även blev dagelev.

Faderns plan var att Carl skulle utbildas till sjukgymnast i Chile men ett stipendium ifrån Slöjdföreningen på 200 kronor öppnade dock vägen för Carl att följa sitt eget hjärta och resa till Paris för vidare utbildning inom konsten istället. Det var i Paris han bytte sitt efternamn till Milles då det passade franskan bättre än Andersson.

Lagga kyrka Milles ängel

Milles lämnar Lagga

I och med Parisflytten lämnade Carl Milles sin hembygd Lagga men hans stora genombrott som skulptör skedde i närheten då det räknas ifrån uppdraget att skapa Sten Sturemonumentet i Uppsala vilket invigdes 1925. För att hedra sin förste läromästare fick Carl August Thärnström stå modell för en av figurerena i detta monument, han gestaltar krigaren med armborst och under skapandet av denna figur bodde Thärnström en tid hos konstnären. Carl August Thärnströms ättlingar finns fortfarande kvar i bygden. Curt och Ann-Stin Thärnström driver idag Marma Gård i Lagga.

Står du på en hög punkt i Lagga och sträcker ordentligt på dig kan du kanske, eventuellt skymta Sten Sturemonumentet där borta på andra siden åkrarna, på Kronåsen i Uppsala. Laggasonen, Carl Milles verk.

Information hämtad ifrån:

Bygden

UNT 1916-12-06, s.22

W Carl E Milles, https://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/9354, Svenskt biografiskt lexikon (art av Ulf Abel), hämtad 2017-05-05

https://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Milles

Fotografier av Carl Milles verk ©Millesgården

Carl Millesängeln