mars, 2017

28mar19:00- 21:00”Mörkret vid tidens ände”

Mer

Information

Författaren och föreläsaren Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin sedan 2009. År 2008 mottog han Göran Gustafssons pris ”för sin forskning om partikelfysikens ’strängteori’, där han bland annat nått uppmärksammade resultat gällande olika typer av ’svarta hål’ som ryms inom teorin.” Nu kommer han till Knivsta och berättar utifrån sin bok om de senaste årens grundläggande fysikforskning, där universums mörka sida spelar en allt viktigare roll.

Vi står inför en ny revolution inom fysiken, där bilden av vårt universums mörka och okända sida sakta börjar klarna. Den saknade pusselbiten av partikelfysiken har hittats genom upptäckten av Higgspartikeln och det är dags att ta nästa steg. Med hjälp av strängteorin målas en bild upp av ett världsallt oändligt mycket större än vad vi tidigare trott. Vårt universum är kanske bara en liten del av ett obegripligt storslaget multiversum som vi bara precis börjat ana vidden av.
Nu får vi stifta bekantskap med den mörka materien och den mörka energin som fysikerna fortfarande vet mycket lite om. Vi utforskar de mörka tidsåldrarna före Big Bang, får en skymt av hur det gick till när vårt universum skapades och följer historien vidare in i en avlägsen och hotande framtid.
Ulf Danielsson tar dig till den absoluta forskningsfronten och beskriver den mest storslagna vetenskapen på ett sätt som gör att du aldrig kommer att se på stjärnhimlen på samma sätt igen.

Fritt inträde för medlemmar i Knivstabibliotekets vänner samt för ungdomar under 18 år, övriga besökare 50 kr

Välkomna!

Knivstabibliotekets vänner och Knivsta bibliotek

Tid

(Tisdag) 19:00 - 21:00

Plats

Knivsta Bibliotek

Centralvägen 18, 741 40 Knivsta

Arrangör

Knivstabibliotekets vännerTelefon 018-34 12 72

Skicka kommentar

X